U prebiotik opět prokázány pozitivní účinky na posílení kostí u “náctiletých”

U prebiotik opět prokázány pozitivní účinky na posílení kostí u “náctiletých”

Publikováno: 13.06.2011

Zobrazení: 95

Nová studie potvrzuje, že denní příjem prebiotické vlákniny může posílit vstřebávání vápníku a hořčíku ve střevě a tím zlepšit budování zdravých kostí v průběhu adolescence. Studie byla prováděna na hlodavcích.

Výzkumní pracovníci z Univerzity v Purdue zjistili, že zařazení 2 – 6% galaktooligosacharidů (GOS) do stravy zvýšilo využití vápníku a hořčíku a tím také zlepšilo vlastnosti kostí u rostoucích hlodavců.

Vědci uvedli v periodiku Journal of Agricultural and Food Chemistry následující: „
Každé procento GOS ve stravě je schopné zvýšení vstřebávání vápníku téměř o 1,7% a  hořčíku o 3%, což je důležitý přínos této složky.“

Tato studie se přidává k řadě dalších z této oblasti, které potvrzují potenciální výhody příjmu prebiotické vlákniny pro zdravé kosti. Vláknina napomáhá k zesílení kostí a to na základě změny mikroflóry ve střevě.

Vláknina selektivně podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech, které na oplátku produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny snižují pH ve střevech a zlepšují tak rozpustnost zde obsažených minerálních látek. Vápník a hořčík jsou tak lépe vstřebávány do těla.

  

Maximální vybudování kostní hmoty během (pro kosti) velmi důležitých let dospívání, se jeví jako jeden ze dvou nejlepších způsobů, jak snížit riziko budoucí možné osteoporózy (řídnutí kostí).  Jiný přístup je zvýšení hustoty kostní tkáně u vysoce rizikové skupiny žen po menopauze, a to buďto vylepšenou stravou nebo doplňky stravy.

Osteoporóza je charakterizována řídnutím kostní hmoty, která vede ke zvýšenému riziku zlomenin, zejména kyčlí, páteře a zápěstí. Odhaduje se, že osteoporózou trpí až 75 miliónů lidí v Evropě, USA a Japonsku. Ženy jsou k osteoporóze až čtyřikrát náchylnější než muži.

Studie probíhala tak, že zvířata měla svou běžnou stravu obohacenou o 0, 2, 4, 6 nebo 8 % GOS po dobu osmi týdnů. Výsledky ukázaly, že konzumace GOS vedla ke snížení pH v horní části tlustého střeva, což je výsledkem mechanismu působení prebiotik. Navíc byla ve střevech rovněž zvýšena koncentrace bifidobakterií. Vědci také přišli na to, že čím více se zvyšovala dávka prebiotik, tím více se také zvyšovala vstřebatelnost vápníku. U hořčíku byla také prokázána zvýšená vstřebatelnost v závislosti na suplementaci prebiotiky, ale tato vstřebatelnost nebyla závislá na velikosti dávky prebiotik, tak jako u vápníku.

Doporučená denní dávka vlákniny pro děti je 14 g/1000kcal, ale příjem vlákniny u většiny dětí je hluboko pod doporučenou úrovní.  Strategií ke zvýšení příjmu vlákniny dětskou populací je přídavek prebiotik do potravin, které jsou pro děti populární.

Zdroj: Journal of Agricultural and Food Chemistry
"Galactooligosaccharides Improve Mineral Absorption and Bone Properties in Growing Rats through Gut Fermentation"
Autoři: C.M. Weaver, B.R. Martin, C.H. Nakatsu, A.P. Armstrong, A. Clavijo, L.D. McCabe, et al.

 

 

 

Rybí olej a děti
03.12.2010

Rybí olej a děti

Doplňky stravy obsahující rybí olej můžou snížit krevní tlak u mírně obézních dospívajících dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 325
Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí
04.02.2010

Vitaminy a minerální látky mohou snížit riziko vzniku ekzémů u dětí

Zvýšený příjem beta karotenu, vitaminu E, kyseliny listové a železa může snížit riziko atopické dermatitidy (AD) dle nové studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 290
Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!
15.05.2023

Jak podpořit nejen imunitu, ale i celkové zdraví dětí? Vsaďte na Marťánky a Biopron!

Pobyt v dětském kolektivu, ať už na letním táboře, ve škole, či školce, může představovat zvýšenou psychickou i fyzickou zátěž, což může být spojeno s oslabenou imunitou. Jak podpořit dětskou imunitu a vyvarovat se časté nemocnosti?

Přečtěte si více
Zobrazení: 194